UNIKÁTNÍ KONCERT – ALPINISMUS A HUDBA

Napsal uživatel Danda dne Po, 02.11.2015 - 08:27

V předvečer MFA 2015 si nenechte ujít společný koncert souboru dechových nástrojů z rakouského Kalsu pod Großglocknerem a pěveckého sdružení ze slovinského Jezerska v Praze. Tato jedinečná show se uskuteční ve ČTVRTEK 19. LISTOPADU 2015 - od 18.00 hod. v KOSTELE SV. TOMÁŠE, PRAHA 1, JOSEFSKÁ 8, vstup ZDARMA


alt
Kostel sv. Tomáše na Praze 1



Kals pod Großglocknerem i Jezersko jsou místa spojena s Prahou a se vznikem organizovaného alpinismu v Evropě. V Praze vznikly ve druhé polovině 19. st. první organizované kluby v Evropě orientované na Východní Alpy. Tyto kluby stavěly kromě jiného chaty v Alpách, většina z těchto chat slouží návštěvníkům dodnes. Pod nejvyšším vrcholem Rakouska, Großglocknerem, postavil pražský obchodník Johann Stüdl z Prahy 1 z vlastních prostředků chatu Stüdlhütte. Český odbor Slovinského planinského družstva v Praze postavil pod vedení prof. Karla Chodounského pod severními stěnami Grintovce chatu Češka koča. Chaty jsou dnes velkým odkazem těchto pionýrů do dnešní doby - potvrzují partnerství mezi milovníky hor z dnešního Rakouska, Slovinska a Česka.


alt
Orchestr dechových nástrojů z Kalsu pod Großglocknerem


Hudba z okolí Großglockneru, nejvyššího vrcholu Rakouska, a písně z okolí Grintovce, nejvyššího vrcholu slovinských Kamnických a Savinjských Alp, zazní dnes v místech, kde žili naši dědové a pradědové. Jim patří dík za mnoho objevitelských počinů ve Východních Alpách. Atmosféru vzájemnosti a současně i samostatnosti těchto tří národů nám připomenou smíšený třicetičlenný pěvěcký sbor z Jezerska a sedmičlenný orchestr dechových nástrojů z Kalsu pod Großglocknerem.


alt
Pěvěcký sbor z Jezerska před chatou Češka koča


Unikátní show plné hudby a písní je sestaveno z úspěšných hudebních projektů “Mythos Großglockner/Mýtus Großglockner“ a z kolekce národních a lidových písní ze slovinských hor.


ČTVRTEK 19. LISTOPADU 2015 - od 18.00 hod. v KOSTELE SV. TOMÁŠE, PRAHA 1, JOSEFSKÁ 8, vstup ZDARMA.


alt