Turné nejlepších českých horolezců a očekávaná premiéra filmu Valley Uprising - Plzeň, Brno, Ostrava

Napsal uživatel Danda dne Út, 14.10.2014 - 07:45

Očekávaná premiéra šňůry European Outdoor Film Tour je tu! Turné za účasti nejlepších českých lezců se uskuteční v říjnu a v listopadu 2014 v Plzni, Ostravě a Brně. Součástí turné budou přednášky členů ALPY EXTREM TÝMU Radka Jaroše, Adama Ondry, Lucie Hrozové, Marka Holečka, Honzy Trávníčka, Markéty Janošové a Elišky Adamovské a česká premiéra unikátních filmů REEL ROCK 9 o začátcích sportovního lezení v Yosemite Valley.



PLZEŇ 21. 10. 2014


V Plzni se přednáška uskuteční v úterý 21. 10. 2014 od 18.00 hod v Měšťanské besedě.

program:

MÝTY A FÁMY – přednáška Honzy Trávníčka je o expedicích na osmitisícovky aneb jak to Honza vidí po výstupech Gasherbrum I, Manáslu, Annapurnu a K2... Čeká vás nádherná krajina od Pákistánu po Nepál. Parádní scenérie nejvyšších kopců planety, zakončené výstupy na uvedené "kopečky". Honza Vám sdělí něco ze zkušeností, zážitků od komerčnějších kopců Gasherbrum I a Manaslu až po velice obtížnou Annapurnu, kterou vylezli v roce 2012 společně s Radkem Jarošem. A letos se jejich cesty opět potkaly a na K2.

Následovat bude česká premiéra filmu "Valley Uprising" pojednávající o průřezu celé historie lezení v Yosemitech - oficiální trailer (2:33).

vstupné: 150 Kč

alt



BRNO - KLAJDA 30. 10. 2014


Ve čtvrtek 30. října 2014 v 18.00 hod se v Lezeckém Centru Klajda uskuteční mimořádná show s nejlepším českým lezcem Adamem Ondrou. Ve své přednášce ŽIVOT S BÍLÝMA RUKAMA představí svou cestu za získáním titulu mistra světa v boulderingu i v lezení na obtížnost.
Následovat bude česká premiéra filmu "Valley Uprising" pojednávající o průřezu celé historie lezení v Yosemitech - oficiální trailer (2:33).

vstupné: 150 Kč

alt



BRNO - Sport life 7. 11. 2014


Celodenní představení nejlepších českých alpinistů je součástí veletrhu Sport Life a uskuteční se v pátek 7. listopadu 2014 od 12.00 hod v přednáškové hale v pavilonu E na Výstavišti v Brně.

program:

12.00 hod Jan Trávníček: Fámy a mýty: Jak to Honza „Tráva" vidí po výstupech na čtyři osmitisícovky

13.00 hod Marek Holeček: Talung 2013: O významném sportovním úspěchu, za který byli Marek Holeček a Zdeněk Hrubý nominováni na prestižní ocenění Zlatý cepín – nejlepší výstup roku 2013.

14.30 hod Daniel Polman: Knock the Glock: Extremní bike-hike projekt Vídeň - Großglockner (non-stop za méně než 24 hod)

15.30 hod Pavel Vrtík: Let draka: Prvovýstup v severovýchodní stěně Les Droites - příběh o hledání cesty mezi rodinou, prací a horami

16.15 hod Markéta Janošová: Nožičky pomozte ručičkám!

Eliška Adamovská: Jednou jsem dole, jednou nahoře

16.45 hod Adam Ondra: Život s bílýma rukama: Mistr světa v boulderingu a v lezení na obtížnost představí své odhodlání, které ho vyneslo ke dvojnásobnému světovému titulu.

17.45 hod Lucie Hrozová: Nejtěžší ženské mixy: Dnes nesporně jedna z nejlepších mixových lezkyň na světě představí své poslední výstupy i nový unikátní film

18.30 hod Radek Jaroš: K2 - úspěšné završení Koruny Himálaje

19.30 hod EPOS O LEZENÍ V NP YOSEMITY: "Valley Uprising" pojednávající o průřezu celé historie lezení v Yosemitech - oficiální trailer (2:33). Ve filmu se představí takové legendy jako např. Yvon Chouinard, Royal Robbins, Lynn Hillová, Alex Honnold a další.

vstupné: 150 Kč



OSTRAVA 13. 11. 2014


Turné bude ukončeno v Ostravě v pondělí 13. 11. 2014 v klubu Atlantik, začátek show v Ostravě je v 16.00 hod.

program:

Markéta Janošová: Nožičky pomozte ručičkám!

Eliška Adamovská: Jednou jsem dole, jednou nahoře

Adam Ondra: ŽIVOT S BÍLÝMA RUKAMA - o životní cestě mistra světa v lezení a v boulderingu

Následovat bude česká premiéra filmu "Valley Uprising" pojednávající o průřezu celé historie lezení v Yosemitech - oficiální trailer (2:33).

vstupné: 140 Kč

alt




Informace o filmech REEL ROCK 9:


VALLEY UPRISING – EPOS O LEZENÍ VE TŘECH DÍLECH

alt

Peter Mortimer a Josh Lowell, zakladatelé turné a tradice lezeckých filmů REEL ROCK, byli průkopníky lezení ve světově vyhlášené oblasti – v údolí Yosemite Valley. Pro letošní cyklus filmů sáhli oba hluboko do svých archivů a pro turné v roce 2014 připravili seriál filmů, který pojmenovali Valley Uprising. Je to hodinová historie a současně i epos o lezení v této oblasti. Ve třech dílech vypráví legendy lezeckého sportu Yvon Chouinard, Royal Robbins, Lynn Hillová a Alex Honnold o historii lezení v této unikátní lokalitě, která se stala rájem i jevištěm pro generace lezců z celého světa. Filmy přiblíží lezeckou elitu beatové generace, jejich následovníků v 70. letech i současnou lezeckou špičku.


1. ZLATÝ VĚK

alt

V padesátých a šedesátých letech přicházeli do údolí Yosemite Valley turisté, kteří na vysoké věže doslova valili oči. Na památku si pořídili mnoho fotografií, pro vzpomínku nakoupili trička s emblémem a obvykle po dvou dnech opět zmizeli. Kdo zůstal déle, ten nebyl žádný víkendový návštěvník. Kdo zůstal déle, ten byl považován za nenormálního. V tomto zlatém období objevili věže v údolí Yosemite Valley první odvážní lezci, kteří zde založili vyhlášený kemp Camp 4. Celé údolí se pro lezce stalo místem neomezených možností.

V tomto tzv. „zlatém období lezení“ v Yosemitu patřili k místním průkopníkům Royal Robbins, Steve Roper, Tom Frost, Warren Harding, Yvon Chournaid, Doug Robinson, Chuck Pratt a další.


2. MISTŘI KAMENE

alt

I v sedmdesátých letech byl Yosemitský národní park stále ještě vyhledávaným místem s velkou frekvencí návštěvníků. Díky používaní magnézia se lezci vydali i do zdánlivě nezlezitelných kolmých vertikál a převisů. „Mistři kamene“, jak se lezcům v tomto období říkalo, nebyli u návštěvníků na parkovištích příliš oblíbení. Přesto právě v tomto období vytvořili mnoho nových a úžasných cest ve vysokých stěnách, objevili kouzlo volného lezení a zasloužili se o to, že lezení začalo být považováno za jedno významných sportovních odvětví.

Mezi „mistry kamene“ patřili Jim Bridwell, John Bachar, John Long, Lynn Hillová, Mike Graham, Rick Cashner, Ron Kauk a další.


3. OPICE NA SKALÁCH

alt

V polovině 90. let minulého století bylo v národním parku Yosemity registrováno ročně průměrně 4 miliony návštěvníků. Vysoký počet zájemců způsobil devastaci unikátní přírody a byl současně impulzem ke vzniku zákona, který reguluje délku pobytu v této jedinečné oblasti. Dnes zde může každý návštěvník strávit v této lokalitě max.7 dnů. Možná na první pohled formalita, která ovšem významně ovlivnila vývoj lezení budoucích generací sportovních lezců. Každý, kdo se rozhodne lézt v této oblasti a proměnit se v „opici na skalách“, musí se současně podřídit této americké byrokracii a při lezení být rychlý.

K „opicím na skalách“ patří takové lezecké osobnosti, jako jsou Dean Potter, Alex Honnold, Renan Ozturk, Cedar Wright, Chongo Chuck a další.


TIP: Podívejte se na oficiální trailer (2:33)



Turné je součástí letošního

Mezinárodního festivalu alpinismu Praha (5.-6. 12. 2014)

alt