ŠPIČKOVÍ LEZCI VYSOKOHORSKÉHO LEZENÍ

Napsal uživatel oj dne Po, 07.10.2024 - 19:27

V lezecké části se představí několik špičkových lezců současného světového vysokohorského lezení. Do Prahy zavítají držitelé prestižního ocenění Piolet d’Or/Zlatý cepín. Tim Miller (Skotsko) získal Zlatý cepín za výstup v roce 2022 a Luka Stražar (Slovinsko) je jeho dvojnásobným držitelem (cepín získal za výstupy v letech 2011 a 2018). Nebude chybět ani jubilant Mára Holeček, který má dva cepíny za výstupy v letech 2017 a 2019. Z Polska zavítá do Prahy „Speed Lady“ Dorota Rasińska-Samoćko – ta v roce 2022 během jednoho měsíce zvládla bez podpory sponzorů a obrovského komerčního týmu výstup na čtyři osmitisícovky. Účast potvrdili i nejlepší lezci ze Slovenska – jubilant Peter Hámor a vycházející lezecká star Míša Izakovičová. Z domácích lezců se dále představí Lenka Erlebachová se svým letošním výstupem na Gašerbrum I a každoroční host Radek Jaroš s premiérou svého nového filmu.

LUKA STRAŽAR 

S mnoha slovinskými lezeckými partnery patří k absolutní světové alpinistické špičce, alpský styl je pro něho přirozená samozřejmost. Za svůj první prvovýstup v roce 2011, s Nejcem Marčičem přelezli obtížný severozápadní pilíř K7 West (6615 m), získal první ocenění Piolet d´Or/Zlatý cepín. Druhý Zlatý cepín získal v roce 2019 za přelez severního hřebenu sedmitisícovky Latok I (7145 m) – tento výstup uskutečnil spolu s Alešem Česenem a Tomem Livingstonem v srpnu 2018.

TIM MILLER

Skotský lezec patří v současnosti mezi špičku světového vysokohorského lezení. Piolet d’Or získal spolu s Paulem Ramsdenem v roce 2023 za prvovýstup na vrchol Jugal Spire (6563 m) v oblasti Jugal Himal. Cestu severní stěnou se čtyřmi bivaky ve stěně zvládli ve dnech 25. – 29. duben 2022 a pojmenovali ji The Phantom Line (1300 m, ED). Je členem mezinárodního týmu ambasadorů Mountain Equipment a horským vůdcem UIAGM.

PETER HÁMOR

Horský vůdce a v současnosti nejúspěšnější slovenský horolezec dokončil v roce 2017 výstupy na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů a získal tak Korunu Himálaje. K jeho úspěšným počinům patří kromě jiného prvovýstup západní stěnou na himálajský vrchol Kabru South (7318 m), který se nachází na hranici Nepálu a Indie. Tento výstup uskutečnil spolu s dlouholetými lezeckými partnery Benetem Romano, Meroi Nives (oba IT) a Janem Bojanem (SLO) v květnu 2023.

MICHAELA IZAKOVIČOVÁ

Slovenská horolezkyně se se narodila v Bratislavě, v současnosti žije a trénuje v Adršpašských skalách a specializuje se na lezení velkých stěn "big wall". K jejím pozoruhodným lezeckým výkonům patří přelez cesty Golden Gate o obtížnosti 5.13b na masiv El Capitan v listopadu 2023. Je členkou mezinárodního týmu ambasadorů Mountain Equipment a produktovou specialistkou/copywriterkou pro Summit Trade, Od roku 2015 je členkou reprezentace SHS James v alpinismu.

LENKA ERLEBACHOVÁ 

Od dětství se závodně věnovala alpskému lyžování, v dorostu se stala členkou české reprezentace.
Zapsala se i do historie českého skialpinismu, dnes se intenzivně věnuje i horolezectví. V Alpách vystoupila třeba na Matterhorn, Piz Roseg, Piz Berninu, V Peru pak na Pisco (5752 m) nebo na Alpamayo (5947 m). V červenci 2024 spolu s Karolínou Grohovou zvládla alpským stylem výstup na svou první osmitisícovku Gašerbrum I (8080 m).

DOROTA RASIŃSKA-SAMOĆKO

Dorota, šerpy nazývaná také „Speed ​​​​Lady“, vystoupila za 3 roky na 15 osmitisícovek (2 x Makalu a Manaslu). Za výstup na sedm osmitisícových vrcholů během tří měsíců v roce 2022 získala v roce 2023 ocenění Kolos 2022. Navíc se jí v roce 2022 podařilo během jednoho měsíce vystoupit na čtyři osmitisícové vrcholy. Jako první Polka a nejrychlejší himalájská horolezkyně směřuje k získání Koruny Himálaje (chybí jen Siša Pangma) a Koruny světa.

MÁRA HOLEČEK

Mára Holeček je jedním z nejúspěšnějších horolezců současnosti. Jeho doménou je skalní lezení, svou pozici mezi nejlepšími lezci světa si získal mnoha úspěšnými výstupy ve vysokohorských oblastech Himálaje, Karákóramu i jinde na světě. Jako první Čech získal spolu se Zdeňkem Hákem v roce 2018 prestižní ocenění Piolet d'Or za prvovýstup jihozápadní stěnou na Gašerbrum I. Stejné ocenění získal i v roce 2020 za výstup SZ stěnou Čamlangu.

RADEK JAROŠ

Radek Jaroš je jediný český držitel Koruny Himálaje a Koruny světa. Po Reinholdu Messnerovi je nejspíše druhým alpinistou světa, který vystoupil na všech 14 osmitisícovek i na nejvyšší vrcholy všech kontinentů bez kyslíkového přístroje. Za své sportovní výkony získal ceny Českého fair play klubu i Evropského hnutí fair play, v roce 2014 Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského a 28. října 2023 na Pražském hradě převzal od prezidenta Petra Pavla Medaili za zásluhy 1. stupně v oblasti sportu.