Sobotní festivalový den přinesl devět zajímavých přednášek

Napsal uživatel Danda dne So, 03.12.2011 - 16:03

Hned v té úvodní – s názvem „Tibetské Alpy“ zavedl japonský objevitel a horolezec Tomatsu Nakamura diváky do neznámých oblastí Tibetu. Na plátně se objevila celá řada doposud nezlezených šestitisícových vrcholů, které doplnil zajímavým komentářem týkajícím se i obyvatel těchto oblastí a jejich kultury. Potom na scénu přišel Jan Hluchý (alias v Manfred Kauschka), aby odstartoval nejvtipnější vystoupení celého dne. Film „Tenkrát v ráji“ přišli jeho protagonisti (včetně režiséra Davida Svárovského a hlavní postavy filmu Jana Duchoně) uvést v dobových krojích, jak se na velmi zajímavý a vtipně zpracovaný retro dokument o prvovýstupu na Kobylu sluší.

alt

Plátno národního domu následně zaplavila běloba zasněžených plání Patagonie, kam se letos vydal extrémní lyžař Björn Heregger a snowboardista Max Zipser. V lyžařské tématice pokračovala i nejznámější slovenská skialpinistka Ivana Filová, která představila několik těžkých sjezdů v Tatrách. Krásy i úskalí nejvyšších hor všech sedmi kontinentů poutavě vyprezentoval skvělý všestranný sportovec Helmuth Linzbichler. Vyprávění oživil mnoha silnými zážitky během expedic – jedním z nich byl například výstup na Mt. Everest ve věku 66 let. Pozornost publika následně přitáhla osmá nejvyšší hora světa Manaslu a vyprávění členů letošní úspěšné české expedice Honzy Krabce, Honzy Trávníčka, Kuby Vaňka a Miloše Pintíře.

alt

Poté se na pódiu předávalo druhé významné oceněním za celoživotní přínos rozvoji alpinismu. Z rukou prezidenta festivalu Ladislava Jiráska si ho převzal pravidelný host festivalu z Nepálu Ang Tshering (honorární člen UIAA a poradce nepálské vlády pro rozvoj turistiky v Nepálu a v Himálaji).  Vyvrcholení sobotního večera patřilo mixovým terénům a zamrzlým ledopádům. Jízdu na konečcích hrotů ostře nabroušených ledových zbraní a maček odstartovala česká reprezentantka Lucka Hrozová a o finále se postaral jeden z nejlepších zástupců této lezecké disciplíny – Albert Leichtfried. Diváky tentokrát nejvíce zaujala přednáška domácích alpinistů. Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne si z Národního domu zaslouženě odneslli účastníci expedice Manaslu 2011.

Fotografie Petra Piechowicze z prvních dvou dnů festivalu dne si prohlédněte ZDE.