Sobota byla pořádná jízda!

Napsal uživatel Danda dne So, 24.11.2018 - 20:32

Program druhého dne MFA sliboval neskutečnou jízdu napříč generacemi a různými formami horolezectví. Celodenní non-stop jízdu odstartoval oblíbenec nejen českého publika Radek Jaroš. V poutavé přednášce se ohlédl za posledními štacemi projektu Koruna světa, zejména pak za polární expedicí na nejvyšší vrchol Antarktidy Mt. Vinson.
 

so_IMG_9922.jpg

 

Českou legendu vystřídaly ty rakouské, které zná díky jejich úspěchu na Mt. Everestu celý alpinistický svět. Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Robert Schauer představili Expedici z roku 1978, během níž byl dosažen poprvé vrchol Mt. Everestu bez podpůrného kyslíku. V panelové diskusi s touto mimořádnou trojicí na jednom pódiu se však téma dostalo například i do současných alpinistických vod a pohled na aktuální dění v horách. Padlo mnoho slov, které by se daly tesat do everestské žuly. Jeden z hřebů MFA byl zatlučen v sobotu dopoledne!
 

so_IMG_9951.jpg

 

Lucie Hrozová v poutavé přednášce předvedla, že když je někdo talentovaný, má sílu ve svalech a dostatek invence v hlavě, potom na ledech Aljašky předvede parádní představení! Na Lucku navázala velká naděje českého lezení a současná hvězda mládežnických kategorií Markéta Janošová.
 

so_IMG_0078.jpg

 

so_IMG_0081.jpg

 

Zpět do nejvyšších hor diváky zavedl Pavel Kořínek. Letos stanul s několika spolulezci na osmitisícovce Nanga Parbat. Češi na expedici pořídili několik skvělých fotografií a videozáznamů nejen přímo z cesty, ale i z nižších táborů, odkud pozorovali mohutné laviny. Téma bezpečnosti v horách nezůstalo nic dlužné ani sobotnímu programu, když s přednáškou vystoupil Peter Veider, šéf horské záchranné služby v Tyrolsku.
 

so_IMG_0107_KK.jpg

 

so_IMG_0151.jpg

 

Svět osmitisícovek je pro návštěvníky MFA vždy velkým lákadlem. Možná proto, že je pro většinu z nás nedosažitelný. Španělská alpinistická hvězda Alberto Iñurrategi se v něm cítí jako ryba ve vodě. Jako čtvrtý (a přitom nejmladší člověk) na světě zvládl výstup na všech 14 osmitisícovek bez použití umělého kyslíku. Národní dům na Vinohradech zažil opět jeden z vrcholných momentů.
 

so_IMG_0196.jpg

 

Že je Nepál a jeho úchvatný Himálaj skvělým cílem pro dobrodruhy napříč generacem, prezentovali tradiční hosté festivalu z této úžasné země – Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa, s mnoha zajímavými fakty je doplnil prezident GAMCE (významného světového kongresu o turismu ve velehorách) Birenda Rajkarnicar.
 

so_IMG_0303.jpg

 

Tradiční mnohaletou vzájemnost mezi Prahou a slovinskými horami představili Karmen Karničar, Drejc Karničar a Ladislav Jirásko. Oznámili několik projektů na další rok, jedním z nich je například sbírka na chatu Češka koča.
 

so_IMG_0383.jpg

 

Vrcholem sobotního programu byla česká premiéra strhujícího dokumentu televize ORF „Rekordy na Everestu – 40 let Everestu“. Diváci si na plátně vychutnávali pestrost propojení dobových 40 let starých záběrů se současnými komentáři všech účastníků expedice na Mt. Everest v roce 1978. Premiéry se stejně jako dopolední panelové diskuse zúčastnili přímí aktéři Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Robert Schauer. Po filmu dostali vzácnou šanci i diváci, kteří mohli všem protagonistům položit otázky.
 

so_IMG_0421.jpg


Cenu Johanna Stüdla si z Prahy odvezl (již po několikáté) Radek Jaroš.

 

IMG_0479.jpg

 

Další fotografie ze soboty:

so_IMG_0019.jpg

so_IMG_0238.jpg

so_IMG_0326.jpg

so_IMG_0427.jpg

so_IMG_0137.jpg

 

foto: Jakub Müller / http://milisphoto.eu/