Nedělní svátek alpinismu

Napsal uživatel Danda dne Ne, 25.11.2018 - 13:37

Krátký, ale intenzivní. Tak by se dal popsat nedělní program, který zahájil sympatický horolezecký (i životní) pár Mirka Jirková a Jan Trávníček. S úsměvy na rtech povyprávěli o společných krocích po osmitisícovkách včetně té poslední, kterou byla Manaslu.

IMG_0550.jpg

 

Své rodné údolí Zillertal a také cestu k životní lásce – horolezectví – představil ve své tradičně filosofické prezentaci Peter Habeler. Tato legenda si svým emotivním vystoupením podmanila plný sál. Ostatně jako vždy, když na festival zavítala.

IMG_0623.jpg

 

Peter ještě zůstal na scéně, aby společně s organizátory MFA předal ocenění Horolezec roku 2018. Komise sestavená ze společnosti ALPY a zástupců odborných medií z oblasti alpinismu (časopisy lidé&HORY a Everest, webové portály Lezec.cz a Horyinfo.cz) udělili stejně jako ve všech dosavadních ročnících soutěže (vyhlašována od roku 2010) nejvíce bodů Adamu Ondrovi. Nejlepší lezec planety byl v době vyhlašování na úspěšném lezeckém tripu v USA, a tak za něj cenu převzali rodiče. Plaketu za druhé a třetí místo si osobně převzali Mára Holeček a vycházející hvězda českého sportovního lezení Jakub Konečný.

IMG_0717.jpg

 

Stříbrný medailista soutěže Horolezec roku 2018 se z pódia ale jen tak nedostal. S trochou nadsázky lze říct, že zbytek neděle už v podstatě patřil Márovi Holečkovi. Nejprve si od legendárního P. Habelera a R. Schauera převzal krásnou trofej Pražský křišťálový cepín za přínos k rozvoji alpinismu. Potom rozjel svou pověstnou živelnou show – letos se stejným názvem, jaký má jeho nová kniha Dotknout se nebe. S pověstnou dávkou vtipu a nadhledu povyprávěl o posledních parádních prvovýstupech alpským stylem.

IMG_0773.jpg

 

Do třetice všeho dobrého – Mára si v neděli převzal třetí plaketu! Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne. Takový hattrick jsme na MFA ještě neměli. Otázka jak a v jakém stavu tři velké trofeje donesl domů nechť zůstane otevřená. Třeba se to dozvíme během 16. ročníku.

IMG_0819.jpg

 

Další fotografie:

IMG_0632.jpg

IMG_0609.jpg

MFA Praha 2018 navštívil i rakouský velvyslanec Alexander Grubmayr (vpravo)

 

Děkujeme všem divákům, partnerům a podporovatelům MFA Praha 2018 za to že umožňujete existenci této významné mezinárodní akce!

 

foto: Jakub Müller / http://milisphoto.eu/