Neděle - finále festivalu, jak má být

Napsal uživatel Danda dne Ne, 04.12.2011 - 13:25

O rozjezd dne plného přednášek špičkových lezců a alpinistů se postaraly filmové reportáže z campů pro čtenáře lidé&HORY a dokument z extrémního štafetového závodu Dolomitenmann, který si na festivalu odbyl svou premiéru. K velmi významným alpinistickým počinům letošní sezóny patřil prvovýstup na do té doby nevystoupený vrchol  K7 West. Dva členové úspěšné slovinské expedice – mladíci Nejc Marčič a Urban Novak tento extrémní počin představili na velmi zajímavých fotografiích a na krátkých videích.

alt

Radek Jaroš vyrazil na svou dvanáctou osmitisícovku sám. Publiku představil radosti i strasti takovéto osamělé expedice opět ve velmi otevřené a živelné přednášce, jak jsme u tohoto pravidelného hosta festivalu zvyklí. Zpět k tématu extrémních prvovýstupů ve velehorách vrátil program festivalu americký horolezec Mark Richey. Ve skvělé přednášce diváky vtáhnul do příběhu plného napětí ale s dobrým koncem, kterým byl prvovýstup na druhou nejvyšší nezlezenou horu Saser Kangri II. Svým humorným vystoupením publikum několikrát rozesmáli tradiční baviči a špičkoví lezci, kteří své úspěchy vnímají s velkým nadhledem, Dušan „Stoupa“ Janák a Pavel „Bača“ Vrtík. Přednášku pojali jako "vědeckou konferenci", na kterou se také patřičně oblékli. Po zábavě přišel na řadu oficiálnější program v podobě předání ocenění „Výstup roku“ a „Horolezec roku“.

alt

Tento titul obhájil současně nejlepší (nejen) český lezec Adam Ondra, který na pódiu zůstal, aby diváky okouzlil svými doslova nadpozemskými lezeckými výkony. Jednoznačně se postaral o jeden z vrcholů letošního ročníku Smíchovského festivalu alpinismu. To samé se dá říct i o mimořádně poutavé přednášce Španělky Edurne Pasaban, která jako druhá žena na světě zdolala všech 14 osmitisícových vrcholů. Trofej za nejlepší přednášku nedělního dne nad hlavu zdvihl, stejně jako loni, Radek Jaroš. Všem přednášejícím, divákům a partnerům festivalu upřímně děkujeme a těšíme se na viděnou při příštím ročníku!

Fotografie Petra Piechowicze ze všech tří dnů festivalu si prohlédněte ZDE.