MEZINÁRODNÍ FESTIVAL a FÓRUM ALPINISMU PRAHA 2012

Napsal uživatel Danda dne Út, 30.10.2012 - 11:44

Tradiční mezinárodní setkání alpinistů a horolezců z celého světa, které se poprvé představí jako MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ALPINISMU PRAHA a které proběhne v Národním domě na Smíchově ve dnech 22. - 25. listopadu 2012, se blíží.

alt
Alex Huber

První den festivalu ve čtvrtek 22. 11. 2012 se uskuteční odborná konference - Fórum alpinismu, letos bude věnována problematice lavin. Na Fóru alpinismu vystoupí se svými přednáškami známí světoví odborníci na problematiku lavin - Mag. Michael Larcher z Innsbrucku - autor metody Stop or Go a hlavní metodik OEAV, Richard Baerwald a Maura Longden z Wyomingu - špičkoví odborníci na problematiku lavin z National Park Grand Canyon, Rudi Mair a Patrick Nairz - specialisté na lavinovou prevenci ze střediska Lawinenwarndienst (LWD) v Innsbrucku a další. Na Fóru alpinismu vystoupí i členové horské záchranné služby z ČR, kteří seznámí přítomné publikum s lavinovou prevencí v horských oblastech ČR.

alt
Adam Ondra

Ve dnech pátek 23. 11. 2012 až neděle 25. 11. 2012 proběhne ve všech sálech Národního domu na Smíchově alpinistická část Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2012. Účast na letošním festivalu potvrdilo stejně jako v minulých letech několik špičkových lezců současnosti i několik legend alpinismu z celého světa - mezi takovéto osobnosti patří Peter Habeler (A), Alex Huber (D), Marko Prezelj (SLO), Roger Schäli (CH), Apa Sherpa (NEP), Ang Tshering Sherpa (NEP), Linda McMillan (USA), Peter Hámor a Dodo Kopold (oba SK), horolezecké legendy z éry Hermanna Buhla sdružené v rakouském klubu Gipfelstürmer (Walter Spitzenstätter, Otti Wiedmann, Bruno Berloffa a Engel Obex) a mnoho dalších. Festivalu se zúčastní i celá česká špička - Adam Ondra, Radek Jaroš, Lucie Hrozová, Pavel Vrtík a další. Přehled hostů festivalu najdte v rubrice Osobnosti.

alt
Dodo Kopold

Na letošním Mezinárodním festivalu alpinismu Praha 2012 bude opět udělena prestižní mezinárodní cena za přínos k rozvoji organizovaného alpinismu a horolezectví PRAŽSKÝ CEPÍN. Cena je udělována výjimečným osobnostem tohoto sportovního odvětví. V pořadí třetí Pražský cepín bude udělen německému extremnímu lezci Alexu Huberovi za jeho mimořádné lezecké výkony.


alt

Festivalu se rovněž zúčastní domácí a zahraniční výrobci a prodejci outdoorového vybavení - ve výstavních sálech budou mít své prezentace firmy HUDY sport, Rock Point a Hannah, Yate, Lowa, Carinthia, Craft a Vavrys, Patagonia, Koch Alpin a další. Prezentovat se budou i partneři z oblasti cestovního ruchu - Národní park Vysoké Taury, Tirol Werbung, obec Kals am Gloßglockner, festival Rock Master ze severoitalského  Arca a další.

Hlavním zahraničním partnerem letošního festivalu je Národní park Vysoké Taury - přítomen bude ředitel NP Hohe Tauern Mag. Christian Wörister, za rakouskou spolkovou zemi se festivalu zúčastní členka spolkové vlády Salcburska paní dr. Tina Widmann.