MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ALPINISMU PRAHA, 5.–7. prosinec 2014, pozvání na 11. ročník

Napsal uživatel Danda dne Po, 11.08.2014 - 20:34

Nová tvář festivalu – tradiční mezinárodní akce bude rozšířena o nové projekty. Partnerem MFA Praha bude i European Outdoor Film Tour!

/sites/default/files/images/stories/foto/2013/sobota/img_1924.jpg

Od roku 2004 se podařilo uskutečnit náročný projekt, a jak v Praze prohlásil Reinhold Messner: „Praha se v minulých deseti letech vždy koncem listopadu stala centrem světového alpinismu“. Při MFA Praha se každoročně formou osobní účasti a prezentace představilo 10–15 špičkových alpinistů a horolezců z celého světa.

 I v dalších letech budou organizátoři festivalu zvát zajímavé tváře horolezectví a přední představitele všech druhů alpinistických disciplín. Od letošního roku bude navíc kladen důraz na propojení všech podob ALPINTURISMU, VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT a OUTDOORU. Je to nabídka pro zájemce a návštěvníky všech věkových kategorií z řad publika, pro aktivní rodiny s dětmi i pro nové partnery z ČR i ze zahraničí, kteří aktivně sportují v horách a ve skalách.

 Součástí festivalu bude GRAND PRIX PRAHA ALPENVEREIN.CZ - mezinárodní soutěž v lezení pro děti a mládež do 16 let v disciplinách bouldering, lezení na obtížnost a lezení na rychlost. Závody proběhnou v termínu 27. - 28. 9. 2014. Od roku 2015 se GRAND PRIX PRAHA ALPENVEREIN.CZ uskuteční ve stejném termínu jako MFA Praha 2015, tedy ve dnech 29. 10. - 1. 11. 2015.

Mezinárodní festival alpinismu se od letošního roku každoročně představí i v dalších městech v ČR. Letos tato festivalová štafeta proběhne v termínu 19. - 23.10.2014 v Plzni, Liberci, Ostravě a v Brně. Partnerem MFA Praha se od letošního roku stává European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) – významný reprezentant outdoorového filmu s evropským zastoupením v Mnichově. Unikátní projekt E.O.F.T., který je v Evropě úspěšný od roku 2001, představí výběr celosvětově nejúspěšnějších krátkých filmů z oblasti outdooru během MFA Praha a speciálního turné po ČR. Této prezentace se zúčastní vždy i jeden špičkový horolezec z domova nebo z ciziny.


MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ALPINISMU PRAHA V LETECH 2004–2013

Mezinárodní festival alpinismu Praha, dříve Smíchovský festival alpinismu, byl odstartován v listopadu roku 2004. Na scéně Národního domu na Smíchově se představilo mnoho špičkových lezců a vynikajících řečníků z domova i z celého světa.

alt
Gerlinde Kaltenbrunner a Ralf Dujmovits v krásných prostorách Národního domu na Smíchově


Prahu navštívili mimo Reinholda Messnera (IT) a Petera Habelera (A), který se festivalu zúčastnil několikrát, i takové osobnosti jako Gerlinde Kaltenbrunner (A), Ralf Dujmovits (D), Ines Papert (D), Angelika Rainer (IT), Edurne Pasaban (ESP), Linda McMillan (USA), Alex Huber (D), Wolfi Nairz (A), Tamotsu Nakamura (JAP), Karl Gabl (A), Urban Novak (SLO), Marko Prezelj (SLO), Albert Leichtfried (A), Robert Jasper (D) a Daniela Jasper (CH), Oswald Oelz (CH), Don Bowie (CAN), Monika Bernal (KOL) a Hernan Wilke (KOL), Mark Richey (USA), Krzysztof Wielicki (POL), Stephan Siegrist (CH), Tomaž Humar (SLO), Joe Puryear (USA), Sepp Mayerl (A), Florian Riegler (IT), Pit Schubert (A), Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa (NEP – pravidelní hosté), Hans Kammerlander (IT), Kurt Diemberger (A), Davo Karničar (SLO), Hainz Zak (A), Viki Grošelj (SLO), Valery Babanov (RUS), Ueli Steck (CH), Roger Schäli (CH), Christoph Hainz (IT), Boris Lorenčič (SLO), Urban Ažman (SLO), Tatsuya Aoki (JAP) a mnoho dalších. Mnoho ze jmenovaných přijelo na festival do Prahy opakovaně. Na festivalu se každý rok představila i celá domácí alpinistická špička v čele s Adamem Ondrou, Lucií Hrozovou, Markem Holečkem, Radkem Jarošem, Zdeňkem Hrubým, Tomášem Mrázkem, Honzou Trávníčkem, Liborem Uhrem, Davidem Fojtíkem, Pavlem Bémem a mnoha dalšími, včetně slovenských horolezců Petera Hámora a Dodo Kopolda.

alt
Rok 2009: Hlavní hvězdou festivalu byl Reinhold Messner


Projekt získal mnoho příznivců a prostory v Národním domě na Smíchově byly zcela zaplněny návštěvníky i významnými hosty z celého světa. V posledních letech navštívilo festival v Národním domě na Smíchově každý den více než 900 diváků, největší návštěvnost byla při přednáškách Reinholda Messnera, Petera Habelera, Alexandera Hubera a Gerlindy Kaltenbrunner s Ralfem Dujmovitsem (v sálu bylo až 1300 posluchačů).


MFA Praha byl vždy i významnou událostí pro média. Aktuální informace z průběhu festivalu prezentovaly domácí televizní i rozhlasové stanice, denní tisk a významné internetové portály. V roce 2008 navštívil MFA Praha tehdejší prezident republiky Václav Klaus.


Symbolem MFA Praha se stal PRAŽSKÝ KŘIŠŤÁLOVÝ CEPÍN – významné a prestižní ocenění, které udělili organizátoři festivalu několika špičkovým alpinistům a legendám horolezectví z celého světa za mimořádný přínos k rozvoji alpinismu. Nositeli Pražského křišťálového cepínu se postupně stali Reinhold Messner (2009) a Peter Habeler (2011), Alex Huber (2012) a Gerlinde Kaltenbrunner (2013). Tradičním slavnostním momentem je i vyhlášení soutěžÍ HOROLEZEC ROKU a VÝSTUPY ROKU.


Součástí deseti úspěšných ročníků MFA Praha byla i prezentace mnoha outdoorových firem z domova i ze zahraničí. Každoročně se na festivalu prezentovalo více než 20 domácích i zahraničních firem, které představily své výrobky přímo v prostorách Národního domu. Od roku 2014 proběhne rozšíření veletržní části festivalu.

alt
Veletrh outdoorových firem a turistických regionů - tradiční součást MFA, která bude od roku 2014 rozšířena


Od roku 2010 se součástí festivalu stalo i Fórum alpinismu Praha – odborný kongres zaměřený na jednu z významných problematik alpinismu a horolezectví. Kongresy byly postupně věnovány takovým tématům, jako jsou Problematika záchrany ve výškách nad 6000 m, Problematika lavin a lavinové prevence nebo Problematika nehod a záchrany v Alpách. Odborných konferencí se zúčastnilo mnoho špičkových odborníků z celého světa – z USA, Nepálu, Japonska i z Rakouska, Německa, Itálie, Švýcarska a ČR.


V posledních letech projevovalo zájem o spolupráci s festivalem a o prezentaci na festivalu i mnoho partnerů z oblasti cestovního ruchu. Na MFA Praha se představovaly turistické regiony především z partnerských oblastí Rakouska (Tyrolsko, Imst, Tux, Zillertal, Osttirol a Kals am Großglockner, Salzkammergut – Bad Aussee, Dachstein West a další), z Jižního Tyrolska (Bolzano, Sulden) a z Německa (Berchtesgaden, oblast Zugspitze). Dlouholetým partnerem festivalu se stal Národní park Vysoké Taury ze salcburského Mittersillu. Unikátní byla v roce 2011 prezentace Nepálu, při této prezentaci seznámili zástupci nepálského Ministerstva turistiky a civilního letectví početné publikum s aktuálními novinkami z oblasti cestovního ruchu a novými možnostmi programů při návštěvách Nepálu a nepálského Himálaje.


 10 úspěšných let je za námi. Čeká nás nová historie, zajímaví aktéři a mnoho nových zážitků. Těšíme se na 11. ročník Mezinárodního festivalu alpinismu Praha. Zveme všechny partnery a zájemce o spolupráci, buďte u toho!


5.–7. prosince 2014, Národní dům na Smíchově – Praha 5


Ing. Ladislav Jirásko - CEO, ALPY spol. s r.o.

Hlavní organizátor MFA Praha
Štefanikova 63
150 00 Praha 5
DIC: CZ49824881
tel.: 257 328 388
handy: +420 608 92 91 90
http://www.alpy.cz/
http://www.lideahory.cz/
http://www.alpenverein.cz/
http://www.festivalalpinismu.cz/